PERSOONLIJK BESCHERMINGSMIDDEL – VALLIJNEN EN POSITIONERINGSLIJNEN

PBM’s zijn nodig om veilig te kunnen werken op hoogteverschillen van meer als 2,5 meter. Gebouwen of objecten zijn niet altijd voorzien van valbeveiliging. Om dan toch veilig en betrouwbaar te kunnen werken, biedt Eyecatcher BV een uitgebreid assortiment PBM’s via de webshop ValbeveiligingKopen. Bovendien geldt een wettelijke verplichting om doelmatige voorzieningen aan te brengen indien de valhoogte meer als 2,5 meter is.
Safety lanyard vallijn valbeveiliging pbm Eyecatcher keuze

VALLIJNEN EN POSITIONERINGSLIJNEN – MET OF ZONDER DEMPER

Val- en positioneringslijnen zijn een belangrijke schakel in de keten van valbeveiliging. Een dergelijke lijn voldoet aan twee normen, die van de veiligheidslijn (EN 354), positioneringslijn (EN353-2) en van de valdemper / shockabsorber (EN 355). De maximaal toegestane lengte van een vallijn is 2 meter, een positioneringslijn is leverbaar tot zo’n 20 meter standaard.
De val- of positioneringslijn met valdemper is ontwikkelt om een val te stoppen en de energie die vrij komt te reduceren naar een acceptabel maximum. Voor vallijnen zijn er twee typen, te weten :

1. enkele vallijn (I-lijn)
2. dubbele vallijn Y-lijn

Val- en positioneringslijnen worden gebruikt in combinatie met ankerpunten of lijnsystemen. Op de webshop van Eyecatcher zijn diverse typen lijnen te bestellen. Voor assistentie bij de keuze, kunt u altijd contact opnemen.

OPSLAG EN ONDERHOUD VALLIJNEN EN POSITIONERINGSLIJNEN
Voor het behoud en het behalen van een optimale levensduur is het belangrijk om de val- en positioneringslijnen droog, uit de zon en beschermd op te bergen in bijvoorbeeld een opbergkoffer. Licht vervuilde lijnen kunnen vaak met water en milde zeep gereinigd worden; controleer hiervoor de voorschriften van de fabrikant. Als de val- of positioneringslijn nat is geworden, hang deze dan op om te drogen, voordat deze opgeborgen wordt.
Safety lanyard vallijn valbeveiliging pbm Eyecatcher

KEURINGSPLICHT VALLIJNEN EN POSITIONERINGSLIJNEN
Om de betrouwbaarheid van de PBM’s te waarborgen is het van groot belang dat deze correct geïnspecteerd en gekeurd worden. Alle PBM’s dienen ten minste één keer per twaalf maanden aan de inspectie- en keuringsplicht te voldoen en na elke val. De keurmeesters van Eyecatcher kunnen u hiermee van dienst zijn.

Mocht u vragen hebben betreffende vallijnen of keuringen neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden en bekijk onze leaflet voor meer informatie.

pdf icon web Leaflet Keuren & Inspecteren PBM

pdf icon web Brochure Eyecatcher - PBM's pagina 79-81